Wednesday, March 17, 2010

IE9, Standardları Gözeterek, Hızı Arttıracak!

Bar graph of Webkit SunSpider Javascript Benchmark results

Microsoft, Internet Exporer 9 Platform Preview versiyonunun duyurusunu yaptı. Geliştiriciler için bir ön deneme sürümü niteliğinde olan bu versiyon henüz son kullanıcıya hitap edecek durumda değil.

Lakin, Microsoft'un Gecko'lara nasıl bir cevap vereceğini anlamamız açısından yeterli bilgiyi içeriyor.

Görünen o ki, Microsoft hem yeni nesil web standardlarına mümkün olduğunca uymaya çalışacak, ama diğer taraftan AcidTest gibi testlerden yüksek puan almak yerine, müşteriyi direk etkileyen hıza odaklanacak.

Ama IE9 ile Microsoft HTML5, CSS3 ve SVG2 gibi son teknolojileri de destekleyecek.

Yukardaki grafik IE9'un ilk test sonuçlarını gösteriyor.Düşük değerler browser'ın hızlı olduğunu gösteriyor. Mevcut durumda IE8'in gerçekten çok yavaş olduğunu görmek mümkün.  Hala yaygın olarak kullaılan IE6 ve IE7'ye ise karşılaştırmada yer verilmemiş, ama onların durumunun daha da kötü olduğunu burada belirtmemiz lazım.

IE9'daki en önemli yeniliklerden biri, JavaScript motoru. Yeni motor kodları arka planda bağımsız olarak sıkıştıracak ve farklı işlemci cekirdeklerine dağıtacak. Böylece 4 çekirdekli bir işlemcide 4 ayrı JavaScript boğumu aynı anda çalışabilecek.

Bir diğer önemli yenilik ise HTML5 işlemenin donanımsal olarak da yapılacak olması, IE9 bunun için GPU'yu kullanacak.

Diğer taraftan Google ise Chrome ve ChromiumOs konusunda ciddi çalışmalar yapıyor ve JS'leri çoklu çekirdeklere dağıtma gibi görevler üzerinde uzun bir süredir çalışıyorlar. Açıkcası Chrome'un 6 sürümü ile kuvvetle muhtemel IE9'a çok iyi bir cevap gelecek.  Zira IE9, beklenen bir Microsoft hareketi ile yüksek işlemci ve hafıza isteyecek gibi görünüyor, ancak Chrome geliştiricilerinin hedefinde Netbook tipi düşük güçlü bilgisayarlarda da performanslı gösterim yatıyor.

IE9 sürümünü denemek isterseniz buradan indirebilirsiniz.

No comments:

Post a Comment